Про власний досвід здачі квартири в оренду

Все про здачу в оренду квартир в Україні. Оформлення оренди, пошук орендарів та орендаторів
Відповісти
У разі проблем з відображенням форуму відключіть блокувальник реклами

Limonad

Повідомлення Limonad » 18 жовтня 2018, 10:04

Колись багато років тому я думав що головне це здати квартиру найдорожче. На цьому два рази обпікся. Вселяв перших-ліпших хто давав бажану ціну. Перший вселився вірменин з мамою. Люди були непогані. Один недолік - постійно якісь проблеми з грошима. Те бізнес йде не так, то туфлі купити треба, то сестра в Єревані захворіла. Доводилося постійно випрошувати свої гроші. Через рік за місяць до закінчення договору я запропонував їм виселиться протягом місяця. У його мами почалася істерика і вона почала бігати по сусідах і розповідати який я поганий. Син також повів себе не дуже пристойно. Скінчилося все швидко, так як в цей же час я співпрацював з керівником вірменської діаспори міста. Людина була серйозна і після моєї скарги під час звичайного застілля квартирант зібрав речі, розплатився, приніс вибачення і виселився. Перший раз мене нічому не навчив. Я здав квартиру депутату обласної Ради. Цей упросив вселити без застави і обіцяв заставу і плату за наступний місяць сплатити через день. В результаті платив частинами, то платив то не платив. У квартирі був бардак, бруд. Цього довелося виселяти кілька місяців. У підсумку знайшов нормального адекватного квартиранта, вояку майора з вівчаркою. Ціна була трохи нижче ніж в окрузі. Я дочекався коли депутат поїхав на кілька днів (я жив в цьому ж будинку) змінив циліндр замка, прибрав в квартирі і вселив нового квартиранта (звичайно з вівчаркою :)) речі спакував і відвіз в офіс його партії. Новий квартирант про це звичайно знав. Приїхавши депутат сунувся в квартиру і був звичайно посланий собакою подалі. Новий квартирант з посмішкою дав старому записку із зазначенням де його речі. Питання було вичерпано. Після цього ніколи більше не було проблем з орендарями.
Якщо виставляти адекватну ціну, то орендарів можна вибирати не поспішаючи. По-перше необхідно розпитати про джерела доходу, поговорити про життя (іноді людина скаже зайве). Якщо видно, що людина нахабна - відразу відмову, якщо просить відстрочити частину оплати - відразу відмову, якщо говорить що є грошові проблеми - відразу відмову. Взагалі відмовляю в оренді при найменших сумнівах. Гроші тільки на карту без нагадувань. Комунальні плачу тільки сам. Орендарі надсилають фото лічильників і квитанцій які прийшли поштою. Я підраховую суму комунальних скидаю інформацію орендарям і вони оплачують на карту. З сусідами періодично спілкуюся і дізнаюся як там орендарі. Всі поточні ремонти орендарі проводять самі. Живуть, як правило роками.

Lilianna

Повідомлення Lilianna » 01 листопада 2018, 16:37

здавати квартиру в оренду зараз немає сенсу. Я здавала 2 роки, зараз порахувала витрати, скільки мені буде коштувати відновити побутову техніку, поміняти ванну та інший поточний ремонт і зрозуміла, що я в глибокому мінусі

Saveliy

Повідомлення Saveliy » 01 листопада 2018, 16:39

Здається мені по закону літературного жанру ви шановна маєте запропонувати альтернативу, провести таку собі невеличку рекламну компанію фінансової установи, яка приймає гроші під проценти і регулярно їх виплачує, а то залишилась якась недосказаність у вашому дописі

FilosoF

Повідомлення FilosoF » 01 січня 2019, 21:53

Я можу сказати що реальна дохідність від здачі в оренду 1-кімнатнеої у Києві десь в межах 7-8 відсотків. Всі журналісти що пишуть на тему інвестицій, пишуть не з власного досвіду, а з метою залучення інвесторів і не рахують дуже багато витрат, починаючи від витрат на поточні ремонти, на податки, на заміну меблів та сантехніки. І розраховувати на більшу дохідність не варто.

Brovarec

Повідомлення Brovarec » 02 січня 2019, 07:53

Вставлю свої 5 копійок. Так як і орендар і орендодавець. Ремонти робляться за рахунок господаря, якщо це звичайно моральний знос, а не наслідки святкування нового року. Меблі і все інше купується виключно б / у в нормальному стані. Живу і здаю не в Києві. По темі інвестування, прораховував що до 10 років. Все інше від лукавого й буває везіння або навпаки, але то одиничні випадки.

Натик

Повідомлення Натик » 19 березня 2019, 12:15

Ми сдавали 5 років, поки нам зовсім не вбили квартиру. Ніхто нічого там робити не хотів, квартира не наша, називається, нічого не потрібно і робити. Так вони думали...

Дарина

Повідомлення Дарина » 07 березня 2024, 21:54

Хочу поділитись досвідом здачі в оренду квартири. Здавали вперше, думаю, хто з цим зіштовхувався знають ці проблеми, для мене це було відкриття, що взагалі є такі люди. Відгук лишаю, напевно для тих орендарів, хто перед здачею квартири буде гуглити прізвища орендарів, щоб знайти хоча б якусь інформацію, бо інтуїція інколи підводить.
Наші орендарі була пара, хлопець з дівчиною: Дядечко Євгеній та Крутова Юлія, працюючі, приємні, без дітей при заселенні були без тварин. Ідеальні кандидати. На початку ми приходили, хоча здивувалася, що були зачинені двері в кімнату, але подумали, що людям некомфортно. Зараз вже інше ставлення до таких речей. Загалом, як висновок, при намаганнях прийти до квартири (я ж наївна попереджала, домовлялась), тоді квартиранти втікли. В квартирі не було майже нічого цілого, поверхнево щось вони самі ремонтували, але в цілому це був жах: люстра розбита, дивана можна сказати не було, дверці в душову не було, чавунного решітки на поверхні не було. Одним словом варвари. Найбільш сумним в цій історії є те, що вони зняли квартиру недалеко і будуть інші люди, які втратять в цю ситуацію. Сподіваюсь комусь змогла допомогти.

LVV

Повідомлення LVV » 17 березня 2024, 19:49

FilosoF писав:
01 січня 2019, 21:53
Я можу сказати що реальна дохідність від здачі в оренду 1-кімнатнеої у Києві десь в межах 7-8 відсотків. Всі журналісти що пишуть на тему інвестицій, пишуть не з власного досвіду, а з метою залучення інвесторів і не рахують дуже багато витрат, починаючи від витрат на поточні ремонти, на податки, на заміну меблів та сантехніки. І розраховувати на більшу дохідність не варто.
Якщо купували років 3-4 назад і зараз здавати, то дохідність буде більше 10 %. Якщо купувати по нинішнім цінам то цілком можливо мати як ви пишете 7-8

Ви переглядаєте гілку форуму: Про власний досвід здачі квартири в оренду

Раді Вас вітати на форумі інвесторів в нерухомість!

Наш майданчик створений і працює для тих, хто шукає вигідні напрямки для інвестицій в нерухомість. Користувачі можуть вільно ділитися своєю думкою, досвідом, оцінювати ситуацію на ринку нерухомості в Києві і в різних областях України. Ми сподіваємось, що спілкування однодумців, які шукають вигідні варіанти інвестицій в нерухомість, допоможе кожному знайти цікавий проект. Читати далі
Відповісти