Яких краще шукати квартирантів щоб не вбили квартиру
- Anita
Вже скоро отримувати ключі, ремонти й далі пошук квартирантів. Питання як вибирати тих квартирантів, щоб не затопили, не потрощили, вибачте, не засрали. Перший раз плануємо в такий спосіб заробляти й начитавшись всіляких страшилок думаю яких краще квартирантів брати – молоду сім’ю, чи більш старших, брати студентів чи ні, на що звернути увагу при розмові з кандидатами у квартиранти. Ми з чоловіком краще дешевше б здавали, але більш надійним, об вчасно платити й не розбомбили новий ремонт. Ну й питання зрозуміло де краще шукати, я окрім ОЛХ більше й не знаю де саме ще можна їх шукати
- GENEVE
Нет такой национальности, или представителя профессии, или вековой категории, на которые необходимо ориентироваться при выборе квартиросъёмщика. Есть много рекомендаций по выбору квартирантов, и у каждого свои критерии. Я считаю обязательным при беседе с потенциальным квартиросъёмщиком адекватность его ответов на мои вопросы про его место работы и доход, про место где он раньше арендовал или снимал (в идеале получить телефон арендодателя бывшего и перезвонить уточнить были ли какие конфликты). Также обязательно брать задаток и не за первый и последний месяц, а лучше сразу за весь срок аренды, указанный в договоре, с паспортными данными двух сторон, указанной суммой, полученной за аренду. Конечно это тоже не будет гарантией сохранности вашей квартиры о своевременной оплаты, но в таком случае больше шансов найти нормальных квартирантов. И все коммунальные платежи платить исключительно владельцу квартиры.
- Gtnmrf
Якщо здавати абсолютно чужим людям - то тільки по детальному договору, і платити податки. Це гарантія від всяких розбіжностей у поглядах з квартиронаймачем в майбутньому, шантажем з боку квартиронаймача...
Як на мене здавати краще молодому подружжю, навіть з малими дітьми: як правило буде порядок, спокій і відсутність п'яних банкетів. Єдиний нюанс, пара з дітьми з'їде досить швидко, якщо поруч живуть буйні і галасливі сусіди.
Помальовані шпалери і інше псування може бути описана в договорі, беріть аванс при вселенні на два місяці вперед - не відкине спокуси зібратися через тиждень переїхати. Аванс враховується при ситуації і може бути поверненим, коли за кілька тижнів Вас попередили про з'їзд.
І ще... чітко давайте знати квартирантам як і на який точно час вони можуть розраховувати зняти Ваше житло бо нікому не охота сидіти на валізах і чекати що з місяця на місяць його попросять згорнути манатки.
Нормального квартиранта терміном менше року оренди Вам годі й шукати, повірте. Тому, якщо Ви націлені здавати житло на термін менше року - шукайте студентів та інших "понаїхали". Якщо тривалий час - шукайте сімейні пари і дайте хоч якісь усні гарантії, що Ви їх не виженете з купою нажитого добра післязавтра.
Як на мене здавати краще молодому подружжю, навіть з малими дітьми: як правило буде порядок, спокій і відсутність п'яних банкетів. Єдиний нюанс, пара з дітьми з'їде досить швидко, якщо поруч живуть буйні і галасливі сусіди.
Помальовані шпалери і інше псування може бути описана в договорі, беріть аванс при вселенні на два місяці вперед - не відкине спокуси зібратися через тиждень переїхати. Аванс враховується при ситуації і може бути поверненим, коли за кілька тижнів Вас попередили про з'їзд.
І ще... чітко давайте знати квартирантам як і на який точно час вони можуть розраховувати зняти Ваше житло бо нікому не охота сидіти на валізах і чекати що з місяця на місяць його попросять згорнути манатки.
Нормального квартиранта терміном менше року оренди Вам годі й шукати, повірте. Тому, якщо Ви націлені здавати житло на термін менше року - шукайте студентів та інших "понаїхали". Якщо тривалий час - шукайте сімейні пари і дайте хоч якісь усні гарантії, що Ви їх не виженете з купою нажитого добра післязавтра.
- Cunami
Додам трохи від себе. Беріть плату за два місяці. Якщо є лічильники, самі ведіть зошити і записуйте показники. Квартирант повинен оплачувати крім орендної плати-воду, ел. енергію, газ (якщо лічильник), телефон, охорону (консьєрж). Ви приходьте раз в два-три місяці (попередньо передзвонивши), берете гроші, знімаєте показники і оплачуєте квитанції самі. Можете мати запасний ключ, але не треба сповіщати про це квартиранта. Якщо вони запросили гостей або до них приїхали родичі - не треба скандалити - вони знімають у вас повністю квартиру, а не куток. Самі постарайтеся обмежити свої відвідування, тільки для отримання квартплати. І напевно головне - ні зав'язуйте дружніх відносин з квартирантами, не спокушайтеся на запрошення на каву або випивку і самі не пропонуйте щось подібне, не треба "входити" в ситуацію. Пам’ятайте у вас повинні бути ділові стосунки. Товар - гроші.
- Toman
В Києві взагалі знімати і здавати квартиру справжнє пекло, одні аферисти, так ідіоти, які приїхали з глибинок і починають воювати з витяжкою над плитою, бо "це дивна річ". А взагалі треба звичайно спостерігати в реальному часі орендарів, тому що агентам зазвичай плювати, головне щоб гроші виплатили. Взагалі на знімній квартирі жити далеко не кайф, якщо є повноцінна сім'я, економії бюджету та поліпшенню якості життя це ніяк не сприяє, тільки зайві витрати за цеглу і бетон. Київ в цьому плані згубне місце, люди думають це "золота жила", їдуть сюди в пошуках успіху, а виявляються в Макдональдсі, тому що з порожньою головою їхати куди небудь завідомо неправдивий варіант.
Дуже багато підводних каменів і щоб знімати і здавати треба все таки підходити дуже серйозно, а не легковажно, як деякі, а потім скаржитися.
Дуже багато підводних каменів і щоб знімати і здавати треба все таки підходити дуже серйозно, а не легковажно, як деякі, а потім скаржитися.
- Pol
Ну як би сказати, очима пробіг топік - трохи здивувався. Вагітним не здавати, з дитиною не здавати, киргизам, таджиків і т.п. Під готель не здавати... А кому тоді здавати? Я здаю квартиру 15 років. Перебувало у мене там більше десятка різних мешканців. Найбільшої шкоди завдали молода пара - він програміст, вона дизайнер. Через якийсь час вони почали сваритись і, мабуть, битися, причому меблями. Прожили вони всього пару місяців, з'їхали раптово і після них квартира була в такому стані, що я трохи не знепритомнів, хоча у мене міцні нерви. А ще у мене жили сім'я з дитиною маленьким, вірмени з ринку, студенти-студенти-студенти, повія досить молоденька й гарненька і ще хтось. Мені якось в голову не приходить вибирати. Навіщо? На всі проблеми - є сума застави, з якої все вираховується. Від серйозних ушкоджень (пожежа там) ніхто не застрахований, його хто завгодно може влаштувати. Не знаю. Самі теж квартиру знімали - з трьома дітьми і собакою. Приблизно 50% орендодавців згодні квартиру нам здавати. Ми її «вбиваємо» за кілька років, заставу залишаємо. Якщо так подивитися, вбивається вона всіма в рівній мірі, старша дочка розбила плафон (махнула рукою), чоловік в серцях якось раз гримнув дверима шафи так, що розбив у ній вставку зі скла з малюнком, а домробітниця полізла витирати пил і скинула витяжку на плиту під нею, природно обидва агрегати на викид. Так що трабли з усіма трапляються, не залежно від віку і національності - на це у господаря є застава.
- Leonid
Хочете мінімізувати ризики при здачі квартири, дотримуйтесь здорового глузду:
- беріть передоплату на весь термін (при можливості)
- беріть більшу заставу (часта застосована схема "оплата за перший-останній місяць" найбільша дурня, що зустрічав). Тільки ЗАВДАТОК гарантує нормальні відносини і те, що квартирант захоче здати вам назад квартиру в тому ж вигляді, що отримав - запевняю вас в цьому.
- складіть СВІЙ договір, а не той шаблон, який дає ріелтор або ви знайшли в інтернеті (або додавайте туди максимум ваших умов). Розпишіть докладніше умови розірвання договору.
- не давайте приводу квартиранта вас кинути, зберігайте людські відносини (навіть не можете уявити, як важливий цей пункт)
- фотографуйте і вносіть дані паспортів квартирантів (собі і в договір)
- "переживаєте" через дорогі меблі? - замініть на більш бюджетні
- дорогі ремонти або техніка не додають ліквідності квартирі і не окупаються (ви це зрозумієте з часом, коли вся ваша меблі дуже швидко після квартирантів перетвориться в мотлох). Більш того - це додає вартості квартирі, а значить - більша ймовірність простою.
- спілкуйтеся максимально з квартирантами до підписання, в оголошеннях вказуєте бажані категорії клієнтів (для себе відсівайте небажані). "Працююча молода пара без дітей років 25-30" набагато надійніше, ніж "самотня жінка з дитиною" або "студенти" і т.д.
- не будьте жадними. Наприклад, трохи скинувши ціну (або пішовши на зустріч квартиронаймачам в чомусь) - ви робите зі своєї квартири привабливий варіант (а з вас - адекватного господаря, що є на сьогодні рідкість), який клієнт буде боятися втратити. Постійний квартирант набагато краще тих, хто платить більше, але часто переїжджає.
- беріть передоплату на весь термін (при можливості)
- беріть більшу заставу (часта застосована схема "оплата за перший-останній місяць" найбільша дурня, що зустрічав). Тільки ЗАВДАТОК гарантує нормальні відносини і те, що квартирант захоче здати вам назад квартиру в тому ж вигляді, що отримав - запевняю вас в цьому.
- складіть СВІЙ договір, а не той шаблон, який дає ріелтор або ви знайшли в інтернеті (або додавайте туди максимум ваших умов). Розпишіть докладніше умови розірвання договору.
- не давайте приводу квартиранта вас кинути, зберігайте людські відносини (навіть не можете уявити, як важливий цей пункт)
- фотографуйте і вносіть дані паспортів квартирантів (собі і в договір)
- "переживаєте" через дорогі меблі? - замініть на більш бюджетні
- дорогі ремонти або техніка не додають ліквідності квартирі і не окупаються (ви це зрозумієте з часом, коли вся ваша меблі дуже швидко після квартирантів перетвориться в мотлох). Більш того - це додає вартості квартирі, а значить - більша ймовірність простою.
- спілкуйтеся максимально з квартирантами до підписання, в оголошеннях вказуєте бажані категорії клієнтів (для себе відсівайте небажані). "Працююча молода пара без дітей років 25-30" набагато надійніше, ніж "самотня жінка з дитиною" або "студенти" і т.д.
- не будьте жадними. Наприклад, трохи скинувши ціну (або пішовши на зустріч квартиронаймачам в чомусь) - ви робите зі своєї квартири привабливий варіант (а з вас - адекватного господаря, що є на сьогодні рідкість), який клієнт буде боятися втратити. Постійний квартирант набагато краще тих, хто платить більше, але часто переїжджає.
- Fiona
Здати самостійно квартиру не складно, але э ряд нюансів, тому перший раз можна звернутися в агентство, але як і в будь-якій справі треба дивитися на конкретну людину, яка буде вами займатися. В інтернеті у вільному доступі є типові договори найму, в ньому ж йде акт прийому передачі квартири з майном. Я потенційним мешканцям задавала такі питання:
1. Хто буде жити, в якому режимі.
2. Де жили до цього, якщо знімали, то чому переїхали. При підозрах питала контакти попередніх орендодавців.
3. Де працюєте, чим займаєтеся.
Коли здавала квартиру після капітального ремонту з новою технікою і меблями, всі чеки зберігала, все фотографувала на випадок якщо доведеться судиться. Я людина освічена, на показах вела розумні розмови про відповідальність, акуратність, наслідки. Дивилася в усі очі і слухала, аж рота роззявивши. В цілому по людях видно багато й практично відразу можна скласти уявлення, як себе людина буде вести.
У договорі передоплата за місяць в перед і застава за збереження майна. З усіма мешканцями у нас було все добре. Один раз тільки довелося попросити з'їхати через несплату, але теж миром розійшлися. При показах я завжди кажу: "День в день не сплатили, з'їжджаєте на наступний день, я дуже принципова людина".
1. Хто буде жити, в якому режимі.
2. Де жили до цього, якщо знімали, то чому переїхали. При підозрах питала контакти попередніх орендодавців.
3. Де працюєте, чим займаєтеся.
Коли здавала квартиру після капітального ремонту з новою технікою і меблями, всі чеки зберігала, все фотографувала на випадок якщо доведеться судиться. Я людина освічена, на показах вела розумні розмови про відповідальність, акуратність, наслідки. Дивилася в усі очі і слухала, аж рота роззявивши. В цілому по людях видно багато й практично відразу можна скласти уявлення, як себе людина буде вести.
У договорі передоплата за місяць в перед і застава за збереження майна. З усіма мешканцями у нас було все добре. Один раз тільки довелося попросити з'їхати через несплату, але теж миром розійшлися. При показах я завжди кажу: "День в день не сплатили, з'їжджаєте на наступний день, я дуже принципова людина".
- Leonid
Навіщо звертатись в агентство, в перший чи другий раз? Які нюанси варто знати, що знають в агентстві, й не знаємо ми – озвучте їх. Якщо квартирант зіпсує чи прихопить із собою щось цінне чим ріелтор допоможе? Чи якщо квартирант не буде мати змоги платити ріелтер в цій ситуації допоможе? Ріелтору вигідно скоріше отримати комісію за оренду і вони будуть ночей не спати переживати як там ваша квартира
- Oituyj
Расскажу свою историю, она у меня не богатая, потому что всего два раза сдавал, и сдаю по сей день квартиру. Первый раз знакомым, молодой паре, без детей. Жили полгода, брали мы с них дешевле чем рыночная цена, потому что хорошие знакомые. Но они между собой не очень ладили, и через полгода съехали, оставив после себя не то что горы мусора, но не очень опрятную квартиру. И с тех пор, уже лет 6 живёт у нас одинокий мужчина – бизнесмен, точнее он не одинокий, но в моем городе работает как командировочный, то есть живет без семьи, и то только когда работает, на выходные уезжает. Платит даже немного выше рыночной цены. Я за 5 лет был на квартире раза 2 – лампочки менял, он не умеет и все. Встречаемся раз в 3 месяца на нейтральной территории для передачи денег и ему хорошо и меня все устраивает.
- Leonid
Зі знайомими чи по рекомендації знайомих не зручно буде наїжджати на них, якщо вони почнуть скаржитися на труднощі з грошима, просити знижки і т.д. Навіть якщо будеш входити в їх положення, то у підсумку не отримаєш ні подяки, ні грошей, ще й станете ворогами
- Hren
Якщо здавати абсолютно чужим людям - то тільки з підписанням договору, засвідченого і платити податки. Це гарантія від всяких проблем у майбутньому, шантажу з боку квартиронаймача.
Як на мене здавати краще молодому подружжю, навіть з малими дітьми: як правило буде порядок, спокій і відсутність п'яних святкувань. Єдиний нюанс, пара з дітьми з'їде дуже швидко, якщо поруч живуть буйні і галасливі сусіди
Помальовані шпалери і інше псування може бути описана в договорі, беріть авансову оплату при вселенні на два місяці вперед - не виникне спокуси зібратися через тиждень переїхати. Аванс віддається при ситуації, коли за визначений термін вас попередили про те що квартиранти з’їжджають.
І ще ... чітко давайте знати квартирантам як і на який точно час вони можуть розраховувати зняти Ваше житло бо нікому не охота сидіти на валізах і чекати що з місяця на місяць його попросять звільнити квартиру.
Нормального квартиранта терміном менше року оренди Вам годі й шукати, повірте. Тому, якщо Ви націлені здавати житло на термін менше року - шукайте студентів та інших "понаїхали". Якщо yf тривалий час - шукайте сімейні пари і дайте хоч якісь усні гарантії, що Ви їх не виженете з купою нажитого добра через пару днів.
Як на мене здавати краще молодому подружжю, навіть з малими дітьми: як правило буде порядок, спокій і відсутність п'яних святкувань. Єдиний нюанс, пара з дітьми з'їде дуже швидко, якщо поруч живуть буйні і галасливі сусіди
Помальовані шпалери і інше псування може бути описана в договорі, беріть авансову оплату при вселенні на два місяці вперед - не виникне спокуси зібратися через тиждень переїхати. Аванс віддається при ситуації, коли за визначений термін вас попередили про те що квартиранти з’їжджають.
І ще ... чітко давайте знати квартирантам як і на який точно час вони можуть розраховувати зняти Ваше житло бо нікому не охота сидіти на валізах і чекати що з місяця на місяць його попросять звільнити квартиру.
Нормального квартиранта терміном менше року оренди Вам годі й шукати, повірте. Тому, якщо Ви націлені здавати житло на термін менше року - шукайте студентів та інших "понаїхали". Якщо yf тривалий час - шукайте сімейні пари і дайте хоч якісь усні гарантії, що Ви їх не виженете з купою нажитого добра через пару днів.
- Hyston
Поганих орендарів бути не може. Може бути поганий договір, або жадібний орендодавець, який поскупився витратити гроші на юриста, що б той склав грамотний договір. Бажання орендаря не платити, або платити не вчасно чи менше - це нормальні людські почуття. Хороший орендар той, який боїться умов, прописаних у договорі. А ось це залежить саме від договору, а не орендаря.
- XXX1
Договір укладайте однозначно. Реальний, з паспортними даними. І акт складайте з описом того, що в квартирі залишаєте, якщо нове, то копії чеків прикладайте до акту, плюс фотографії речей і квартири, в тому числі підлоги і стіни і їх недоліків на момент здачі. І нехай квартиранти розписуються на кожному фото, в акті, в договорі.
Оплата день в день. На затримку давайте, наприклад, два дні, не більше, потім виселяти.
Обов'язково беріть заставу, рівний вартості хоча б півтора місяця проживання. Якщо не заплатять, втечуть - вам буде без втрат (чому півтора, так буває збігають і тягнуть з собою хазяйське майно).
І ніяких особливих особистих відносин. Рідко коли по добру все складається. Ні до чого соплі тут розводити. Все просто, ввічливо і шанобливо. Ви їм квартиру здаєте, вони вам гроші платять.
Оплата день в день. На затримку давайте, наприклад, два дні, не більше, потім виселяти.
Обов'язково беріть заставу, рівний вартості хоча б півтора місяця проживання. Якщо не заплатять, втечуть - вам буде без втрат (чому півтора, так буває збігають і тягнуть з собою хазяйське майно).
І ніяких особливих особистих відносин. Рідко коли по добру все складається. Ні до чого соплі тут розводити. Все просто, ввічливо і шанобливо. Ви їм квартиру здаєте, вони вам гроші платять.
- Solnechnaya
Я бы сказала, что однозначно нет четких критериев какие квартиранты будут однозначно плохими, а какие однозначно хорошими. Да, можно обезопасить себя договором и описью имущества. Но вот 100% гарантии того, что одни люди будут отличными квартирантами, а другие не будут не существует. Потому что это человеческий фактор.
- Василь І
Як на мене, то трохи дивна позиція про наїзди) Можливо тому усі мої рекомендації завжди вдалими були і ніхто ніколи не опинявся у ситуації, коли через якісь труднощі треба на когось наїжджати.
- Port_Noy
Лучший личный опыт - через риелтора, который решит все ваши мелкие проблемы. Во-первых, квартиранты, готовые доплатить за услуги риелтора серьезнее будут относится к съему, во-вторых, в соц сетях у риелторов уже есть свой пул потенциальных квартирантов
- Solnechnaya
Кстати, знаю арендодателей, которые с одним и тем же риелтером сотрудничают много лет. А еще знаю тех, кто свои квартиры просто через соцсети кому-то из знакомых сдавали)
- vasil.antonov
Краще договір з квартирантами укладати. От юрист розказує про ризики
Ви переглядаєте гілку форуму: Яких краще шукати квартирантів щоб не вбили квартиру
Раді Вас вітати на форумі інвесторів в нерухомість!
Наш майданчик створений і працює для тих, хто шукає вигідні напрямки для інвестицій в нерухомість. Користувачі можуть вільно ділитися своєю думкою, досвідом, оцінювати ситуацію на ринку нерухомості в Києві і в різних областях України. Ми сподіваємось, що спілкування однодумців, які шукають вигідні варіанти інвестицій в нерухомість, допоможе кожному знайти цікавий проект. Читати далі