Яких краще шукати квартирантів щоб не вбили квартиру

Все про здачу в оренду квартир в Україні. Оформлення оренди, пошук орендарів та орендаторів
Відповісти
У разі проблем з відображенням форуму відключіть блокувальник реклами

Anita

Повідомлення Anita » 30 квітня 2019, 21:45

Вже скоро отримувати ключі, ремонти й далі пошук квартирантів. Питання як вибирати тих квартирантів, щоб не затопили, не потрощили, вибачте, не засрали. Перший раз плануємо в такий спосіб заробляти й начитавшись всіляких страшилок думаю яких краще квартирантів брати – молоду сім’ю, чи більш старших, брати студентів чи ні, на що звернути увагу при розмові з кандидатами у квартиранти. Ми з чоловіком краще дешевше б здавали, але більш надійним, об вчасно платити й не розбомбили новий ремонт. Ну й питання зрозуміло де краще шукати, я окрім ОЛХ більше й не знаю де саме ще можна їх шукати

GENEVE

Повідомлення GENEVE » 05 травня 2019, 06:10

Нет такой национальности, или представителя профессии, или вековой категории, на которые необходимо ориентироваться при выборе квартиросъёмщика. Есть много рекомендаций по выбору квартирантов, и у каждого свои критерии. Я считаю обязательным при беседе с потенциальным квартиросъёмщиком адекватность его ответов на мои вопросы про его место работы и доход, про место где он раньше арендовал или снимал (в идеале получить телефон арендодателя бывшего и перезвонить уточнить были ли какие конфликты). Также обязательно брать задаток и не за первый и последний месяц, а лучше сразу за весь срок аренды, указанный в договоре, с паспортными данными двух сторон, указанной суммой, полученной за аренду. Конечно это тоже не будет гарантией сохранности вашей квартиры о своевременной оплаты, но в таком случае больше шансов найти нормальных квартирантов. И все коммунальные платежи платить исключительно владельцу квартиры.

Gtnmrf

Повідомлення Gtnmrf » 05 травня 2019, 06:28

Якщо здавати абсолютно чужим людям - то тільки по детальному договору, і платити податки. Це гарантія від всяких розбіжностей у поглядах з квартиронаймачем в майбутньому, шантажем з боку квартиронаймача...
Як на мене здавати краще молодому подружжю, навіть з малими дітьми: як правило буде порядок, спокій і відсутність п'яних банкетів. Єдиний нюанс, пара з дітьми з'їде досить швидко, якщо поруч живуть буйні і галасливі сусіди.
Помальовані шпалери і інше псування може бути описана в договорі, беріть аванс при вселенні на два місяці вперед - не відкине спокуси зібратися через тиждень переїхати. Аванс враховується при ситуації і може бути поверненим, коли за кілька тижнів Вас попередили про з'їзд.
І ще... чітко давайте знати квартирантам як і на який точно час вони можуть розраховувати зняти Ваше житло бо нікому не охота сидіти на валізах і чекати що з місяця на місяць його попросять згорнути манатки.
Нормального квартиранта терміном менше року оренди Вам годі й шукати, повірте. Тому, якщо Ви націлені здавати житло на термін менше року - шукайте студентів та інших "понаїхали". Якщо тривалий час - шукайте сімейні пари і дайте хоч якісь усні гарантії, що Ви їх не виженете з купою нажитого добра післязавтра.

Cunami

Повідомлення Cunami » 05 травня 2019, 07:10

Додам трохи від себе. Беріть плату за два місяці. Якщо є лічильники, самі ведіть зошити і записуйте показники. Квартирант повинен оплачувати крім орендної плати-воду, ел. енергію, газ (якщо лічильник), телефон, охорону (консьєрж). Ви приходьте раз в два-три місяці (попередньо передзвонивши), берете гроші, знімаєте показники і оплачуєте квитанції самі. Можете мати запасний ключ, але не треба сповіщати про це квартиранта. Якщо вони запросили гостей або до них приїхали родичі - не треба скандалити - вони знімають у вас повністю квартиру, а не куток. Самі постарайтеся обмежити свої відвідування, тільки для отримання квартплати. І напевно головне - ні зав'язуйте дружніх відносин з квартирантами, не спокушайтеся на запрошення на каву або випивку і самі не пропонуйте щось подібне, не треба "входити" в ситуацію. Пам’ятайте у вас повинні бути ділові стосунки. Товар - гроші.

Toman

Повідомлення Toman » 05 травня 2019, 10:14

В Києві взагалі знімати і здавати квартиру справжнє пекло, одні аферисти, так ідіоти, які приїхали з глибинок і починають воювати з витяжкою над плитою, бо "це дивна річ". А взагалі треба звичайно спостерігати в реальному часі орендарів, тому що агентам зазвичай плювати, головне щоб гроші виплатили. Взагалі на знімній квартирі жити далеко не кайф, якщо є повноцінна сім'я, економії бюджету та поліпшенню якості життя це ніяк не сприяє, тільки зайві витрати за цеглу і бетон. Київ в цьому плані згубне місце, люди думають це "золота жила", їдуть сюди в пошуках успіху, а виявляються в Макдональдсі, тому що з порожньою головою їхати куди небудь завідомо неправдивий варіант.
Дуже багато підводних каменів і щоб знімати і здавати треба все таки підходити дуже серйозно, а не легковажно, як деякі, а потім скаржитися.

Pol

Повідомлення Pol » 05 травня 2019, 11:19

Ну як би сказати, очима пробіг топік - трохи здивувався. Вагітним не здавати, з дитиною не здавати, киргизам, таджиків і т.п. Під готель не здавати... А кому тоді здавати? Я здаю квартиру 15 років. Перебувало у мене там більше десятка різних мешканців. Найбільшої шкоди завдали молода пара - він програміст, вона дизайнер. Через якийсь час вони почали сваритись і, мабуть, битися, причому меблями. Прожили вони всього пару місяців, з'їхали раптово і після них квартира була в такому стані, що я трохи не знепритомнів, хоча у мене міцні нерви. А ще у мене жили сім'я з дитиною маленьким, вірмени з ринку, студенти-студенти-студенти, повія досить молоденька й гарненька і ще хтось. Мені якось в голову не приходить вибирати. Навіщо? На всі проблеми - є сума застави, з якої все вираховується. Від серйозних ушкоджень (пожежа там) ніхто не застрахований, його хто завгодно може влаштувати. Не знаю. Самі теж квартиру знімали - з трьома дітьми і собакою. Приблизно 50% орендодавців згодні квартиру нам здавати. Ми її «вбиваємо» за кілька років, заставу залишаємо. Якщо так подивитися, вбивається вона всіма в рівній мірі, старша дочка розбила плафон (махнула рукою), чоловік в серцях якось раз гримнув дверима шафи так, що розбив у ній вставку зі скла з малюнком, а домробітниця полізла витирати пил і скинула витяжку на плиту під нею, природно обидва агрегати на викид. Так що трабли з усіма трапляються, не залежно від віку і національності - на це у господаря є застава.

Leonid

Повідомлення Leonid » 05 травня 2019, 22:00

Хочете мінімізувати ризики при здачі квартири, дотримуйтесь здорового глузду:
- беріть передоплату на весь термін (при можливості)
- беріть більшу заставу (часта застосована схема "оплата за перший-останній місяць" найбільша дурня, що зустрічав). Тільки ЗАВДАТОК гарантує нормальні відносини і те, що квартирант захоче здати вам назад квартиру в тому ж вигляді, що отримав - запевняю вас в цьому.
- складіть СВІЙ договір, а не той шаблон, який дає ріелтор або ви знайшли в інтернеті (або додавайте туди максимум ваших умов). Розпишіть докладніше умови розірвання договору.
- не давайте приводу квартиранта вас кинути, зберігайте людські відносини (навіть не можете уявити, як важливий цей пункт)
- фотографуйте і вносіть дані паспортів квартирантів (собі і в договір)
- "переживаєте" через дорогі меблі? - замініть на більш бюджетні
- дорогі ремонти або техніка не додають ліквідності квартирі і не окупаються (ви це зрозумієте з часом, коли вся ваша меблі дуже швидко після квартирантів перетвориться в мотлох). Більш того - це додає вартості квартирі, а значить - більша ймовірність простою.
- спілкуйтеся максимально з квартирантами до підписання, в оголошеннях вказуєте бажані категорії клієнтів (для себе відсівайте небажані). "Працююча молода пара без дітей років 25-30" набагато надійніше, ніж "самотня жінка з дитиною" або "студенти" і т.д.
- не будьте жадними. Наприклад, трохи скинувши ціну (або пішовши на зустріч квартиронаймачам в чомусь) - ви робите зі своєї квартири привабливий варіант (а з вас - адекватного господаря, що є на сьогодні рідкість), який клієнт буде боятися втратити. Постійний квартирант набагато краще тих, хто платить більше, але часто переїжджає.

Fiona

Повідомлення Fiona » 06 травня 2019, 11:08

Здати самостійно квартиру не складно, але э ряд нюансів, тому перший раз можна звернутися в агентство, але як і в будь-якій справі треба дивитися на конкретну людину, яка буде вами займатися. В інтернеті у вільному доступі є типові договори найму, в ньому ж йде акт прийому передачі квартири з майном. Я потенційним мешканцям задавала такі питання:
1. Хто буде жити, в якому режимі.
2. Де жили до цього, якщо знімали, то чому переїхали. При підозрах питала контакти попередніх орендодавців.
3. Де працюєте, чим займаєтеся.
Коли здавала квартиру після капітального ремонту з новою технікою і меблями, всі чеки зберігала, все фотографувала на випадок якщо доведеться судиться. Я людина освічена, на показах вела розумні розмови про відповідальність, акуратність, наслідки. Дивилася в усі очі і слухала, аж рота роззявивши. В цілому по людях видно багато й практично відразу можна скласти уявлення, як себе людина буде вести.
У договорі передоплата за місяць в перед і застава за збереження майна. З усіма мешканцями у нас було все добре. Один раз тільки довелося попросити з'їхати через несплату, але теж миром розійшлися. При показах я завжди кажу: "День в день не сплатили, з'їжджаєте на наступний день, я дуже принципова людина".

Leonid

Повідомлення Leonid » 06 травня 2019, 11:18

Fiona писав:
06 травня 2019, 11:08
Здати самостійно квартиру не складно, але э ряд нюансів, тому перший раз можна звернутися в агентство, але як і в будь-якій справі треба дивитися на конкретну людину, яка буде вами займатися.
Навіщо звертатись в агентство, в перший чи другий раз? Які нюанси варто знати, що знають в агентстві, й не знаємо ми – озвучте їх. Якщо квартирант зіпсує чи прихопить із собою щось цінне чим ріелтор допоможе? Чи якщо квартирант не буде мати змоги платити ріелтер в цій ситуації допоможе? Ріелтору вигідно скоріше отримати комісію за оренду і вони будуть ночей не спати переживати як там ваша квартира

Oituyj

Повідомлення Oituyj » 07 травня 2019, 09:34

Расскажу свою историю, она у меня не богатая, потому что всего два раза сдавал, и сдаю по сей день квартиру. Первый раз знакомым, молодой паре, без детей. Жили полгода, брали мы с них дешевле чем рыночная цена, потому что хорошие знакомые. Но они между собой не очень ладили, и через полгода съехали, оставив после себя не то что горы мусора, но не очень опрятную квартиру. И с тех пор, уже лет 6 живёт у нас одинокий мужчина – бизнесмен, точнее он не одинокий, но в моем городе работает как командировочный, то есть живет без семьи, и то только когда работает, на выходные уезжает. Платит даже немного выше рыночной цены. Я за 5 лет был на квартире раза 2 – лампочки менял, он не умеет и все. Встречаемся раз в 3 месяца на нейтральной территории для передачи денег и ему хорошо и меня все устраивает.

Василь І

Повідомлення Василь І » 26 серпня 2019, 19:28

Можу сказати як людина із досвідом винаймача. Найкращі варіанти завжди знаходилися по знайомству та рекомендації.

Leonid

Повідомлення Leonid » 26 серпня 2019, 20:13

Василь І писав:
26 серпня 2019, 19:28
Можу сказати як людина із досвідом винаймача. Найкращі варіанти завжди знаходилися по знайомству та рекомендації.
Зі знайомими чи по рекомендації знайомих не зручно буде наїжджати на них, якщо вони почнуть скаржитися на труднощі з грошима, просити знижки і т.д. Навіть якщо будеш входити в їх положення, то у підсумку не отримаєш ні подяки, ні грошей, ще й станете ворогами

Hren

Повідомлення Hren » 27 серпня 2019, 07:07

Якщо здавати абсолютно чужим людям - то тільки з підписанням договору, засвідченого і платити податки. Це гарантія від всяких проблем у майбутньому, шантажу з боку квартиронаймача.
Як на мене здавати краще молодому подружжю, навіть з малими дітьми: як правило буде порядок, спокій і відсутність п'яних святкувань. Єдиний нюанс, пара з дітьми з'їде дуже швидко, якщо поруч живуть буйні і галасливі сусіди
Помальовані шпалери і інше псування може бути описана в договорі, беріть авансову оплату при вселенні на два місяці вперед - не виникне спокуси зібратися через тиждень переїхати. Аванс віддається при ситуації, коли за визначений термін вас попередили про те що квартиранти з’їжджають.
І ще ... чітко давайте знати квартирантам як і на який точно час вони можуть розраховувати зняти Ваше житло бо нікому не охота сидіти на валізах і чекати що з місяця на місяць його попросять звільнити квартиру.
Нормального квартиранта терміном менше року оренди Вам годі й шукати, повірте. Тому, якщо Ви націлені здавати житло на термін менше року - шукайте студентів та інших "понаїхали". Якщо yf тривалий час - шукайте сімейні пари і дайте хоч якісь усні гарантії, що Ви їх не виженете з купою нажитого добра через пару днів.

Hyston

Повідомлення Hyston » 27 серпня 2019, 14:13

Поганих орендарів бути не може. Може бути поганий договір, або жадібний орендодавець, який поскупився витратити гроші на юриста, що б той склав грамотний договір. Бажання орендаря не платити, або платити не вчасно чи менше - це нормальні людські почуття. Хороший орендар той, який боїться умов, прописаних у договорі. А ось це залежить саме від договору, а не орендаря.

XXX1

Повідомлення XXX1 » 27 серпня 2019, 19:57

Договір укладайте однозначно. Реальний, з паспортними даними. І акт складайте з описом того, що в квартирі залишаєте, якщо нове, то копії чеків прикладайте до акту, плюс фотографії речей і квартири, в тому числі підлоги і стіни і їх недоліків на момент здачі. І нехай квартиранти розписуються на кожному фото, в акті, в договорі.
Оплата день в день. На затримку давайте, наприклад, два дні, не більше, потім виселяти.
Обов'язково беріть заставу, рівний вартості хоча б півтора місяця проживання. Якщо не заплатять, втечуть - вам буде без втрат (чому півтора, так буває збігають і тягнуть з собою хазяйське майно).
І ніяких особливих особистих відносин. Рідко коли по добру все складається. Ні до чого соплі тут розводити. Все просто, ввічливо і шанобливо. Ви їм квартиру здаєте, вони вам гроші платять.

Solnechnaya

Повідомлення Solnechnaya » 09 жовтня 2019, 18:18

Я бы сказала, что однозначно нет четких критериев какие квартиранты будут однозначно плохими, а какие однозначно хорошими. Да, можно обезопасить себя договором и описью имущества. Но вот 100% гарантии того, что одни люди будут отличными квартирантами, а другие не будут не существует. Потому что это человеческий фактор.

Василь І

Повідомлення Василь І » 15 жовтня 2019, 15:53

Leonid писав:
26 серпня 2019, 20:13
Василь І писав:
26 серпня 2019, 19:28
Зі знайомими чи по рекомендації знайомих не зручно буде наїжджати на них, якщо вони почнуть скаржитися на труднощі з грошима, просити знижки і т.д. Навіть якщо будеш входити в їх положення, то у підсумку не отримаєш ні подяки, ні грошей, ще й станете ворогами
Як на мене, то трохи дивна позиція про наїзди) Можливо тому усі мої рекомендації завжди вдалими були і ніхто ніколи не опинявся у ситуації, коли через якісь труднощі треба на когось наїжджати.

Port_Noy

Повідомлення Port_Noy » 29 жовтня 2019, 12:36

Лучший личный опыт - через риелтора, который решит все ваши мелкие проблемы. Во-первых, квартиранты, готовые доплатить за услуги риелтора серьезнее будут относится к съему, во-вторых, в соц сетях у риелторов уже есть свой пул потенциальных квартирантов

Solnechnaya

Повідомлення Solnechnaya » 11 листопада 2019, 18:09

Port_Noy писав:
29 жовтня 2019, 12:36
Лучший личный опыт - через риелтора, который решит все ваши мелкие проблемы. Во-первых, квартиранты, готовые доплатить за услуги риелтора серьезнее будут относится к съему, во-вторых, в соц сетях у риелторов уже есть свой пул потенциальных квартирантов
Кстати, знаю арендодателей, которые с одним и тем же риелтером сотрудничают много лет. А еще знаю тех, кто свои квартиры просто через соцсети кому-то из знакомых сдавали)

vasil.antonov

Повідомлення vasil.antonov » 14 листопада 2019, 21:51

Краще договір з квартирантами укладати. От юрист розказує про ризики

Ви переглядаєте гілку форуму: Яких краще шукати квартирантів щоб не вбили квартиру

Раді Вас вітати на форумі інвесторів в нерухомість!

Наш майданчик створений і працює для тих, хто шукає вигідні напрямки для інвестицій в нерухомість. Користувачі можуть вільно ділитися своєю думкою, досвідом, оцінювати ситуацію на ринку нерухомості в Києві і в різних областях України. Ми сподіваємось, що спілкування однодумців, які шукають вигідні варіанти інвестицій в нерухомість, допоможе кожному знайти цікавий проект. Читати далі
Відповісти